Mamoudou Gassama

Als een chimpansee slingert hij zich naar boven
om een bungelende kleuter te bevrijden.

De apen op de grond roepen oh! en ah!
en applaudisseren met hun lege handen.

Alsof de apen in de rimboe naar elkaar roepen,
een oerwoudgeluid: Mamoudou Gassama.

Aldus spreekt de de alfa-aap, bovenop zijn rots:
‘Je bent nu één van ons, bien sûr, ik ben trots!’


Mamoudou Gassama is een Malinees-Frans staatsburger, woonachtig in Frankrijk, die op 26 mei 2018 in 30 seconden vier verdiepingen aan de buitenkant van een flatgebouw in Parijs beklom om een vierjarig jongetje te redden dat aan een balkon hing.

Direct na deze gebeurtenis buitelden de media over elkaar heen om deze heldhaftige migrant de hemel in te prijzen. Gelukkig diende zich de vergelijking met Spider-Man aan. Opluchting alom. Want dachten we niet allemaal: net een aap? Ik maakte die vergelijking bewust wel, toen ik een paar dagen later bovenstaand gedicht schreef en op Facebook zette. Stammen we niet allemaal van de apen af, of we nu wit of zwart zijn? Deze man zit veel beter in zijn lijf dan al die tamme omstanders, die daarvoor hun toevlucht moeten zoeken tot fitness, t’ai chi of cursussen mindfulness en bio-energetica. Als ze dat al doen. Misschien omdat Gassama in Mali was opgegroeid, misschien omdat hij tijdens zijn overtocht en verblijf in Frankrijk geleerd had op zijn lijf te vertrouwen.

Zijn spectaculaire klim is hier terug te zien – helaas wordt de video net iets te vroeg afgekapt.


Mamoudou Gassama heeft meer dichters geïnspireerd. Hanz Mirck publiceerde een reeks van vijf prozagedichten in Extaze. Deze zijn ook opgenomen in 10 voor 10. Tien Extaze-dichters van de jaren tien. Aan het eind van de recensie van deze bundel op Meander worden een paar fragmenten uit deze reeks weergegeven. Opvallend in het inleidend essay van Rutger H. Cornets de Groot bij deze bundel is, dat hij de link naar deze Malinees en zijn dappere actie niet legt. In dit inleidend essay zegt hij zelfs: “In deze bloemlezing worden […] maar weinig uitspraken over deze tijd gedaan.”

Reacties zijn gesloten.